INFORMACIJE ZA IV KVARTAL 2016

PERIOD OKTOBAR-DECEMAR

U nasem Centru trenutno je zbrinuto 17-oro djece različite starosne dobi.

TABELARNI PRIKAZ STRUKTURE DJECE PO GRUPAMA

GRUPA DJEČACI DJEVOJČICE UKUPNO
I GRUPA 0-15 MJESECI 2 4 6
II GRUPA 15MJ-3 GOD. 3 2 5
III GRUPA 3-6 GODINA 2 4 6
7 10 17

 

Što se tiče prijema djece u naš Centar u proteklom periodu, smo primili 4-oro djece:tri djevojčice i jednog dječaka, različite starosne dobi.

Centar je u proteklom periodu, po rješenjima nadležnih Centara za socijalni rad napustilo 9-oro djece; 5-oro djece je zbrinuto usvajanjem ,dok je 4-oro djece smješteno u druge ustanove.

ZDRAVSTVENO STANJE

U proteklom periodu zdravstveno stanje djece je uglavnom bilo uredno, uz redovne mjesečne preglede dr.pedijatra.Obavljeni su i određeni specijalističi pregledi po preporuci dr pedijatra.

Logoped i psiholog kao vanjski saradnici našeg Centra, su redovno obavljali tretmane sa određenom djecom.

DRUŽENJE SA VELIKIM DRUGARICAMA

Svakih petnaest dana obavljena su druženja sa Velikim drugaricama, prema planiranim aktivnostima druženja.Tako su djeca sa svojim drugaricama imali priliku da se igraju, da idu u šetnju po obližnjoj šumi,da šetaju po kiši, pripreme za Novu godinu te zajedničko ukrašavanje bora pred novogodišnje praznike.

POSJETE

OKTOBAR

POSJETE VRTIĆA NASEM CENTRU

U oktoru mjesecu, a povodom „Dječije nedjelje“, imali smo posjete vrtića i to: P.U. „Pinokio“-Bihać, P.U. „Unalogen“- Bihać, J.U. „Dječiji vrtić“ Bužim, J.U. Obdanište Velika Kladuša. Djeca vrtića su u pratnji svojih teta, bila u posjeti našem Centru, a za našu djecu su pripremili vrijedne donacije. Posjete su protekle u igri i druženju sa djecom, te obilasku našeg Centra i upoznavanju sa organizacijom rada u Centru.

Ovim putem djeca i osoblje našeg Centra se zahvaljuju na posjetama, te njihovim vrijednim donacijama, koje su od velikog značaja za normalno funkcionisanje našeg Centra.

NOVEMBAR

POSJETA PRIPADNIKA OS BIH NAŠEM CENTRU

17.11.2016.Povodom obilježavanja dana OSBIH, kao dio planiranih aktivnosti kasarne „Adil Bešić“,već tradicionalno posjećuju naš Centar. I ove godine posjeta je protekla u kratkom druženju sa našom djecom, te razgovoru sa predpostavljenim Centra Duga. I ovaj put našem Centru su uručili vrijednu donaciju, za koju se ovim putem u ime djece i osoblja Centra još jednom zahvaljujemo.

 

VRIJEDNA DONACIJA IZ NORVEŠKE

 

U mjesecu novembru smo imali vrijednu donaciju higijenskih sredstava od Humanitarne organizacije „Nova Nada“ iz Norveške. Ovim putem se djeca i osoblje našeg Centra još jednom zahvaljuju na donaciji.

 

POSJETA O.Š. GORNJE PREKOUNJE -RIPAČ

 

28.11.2016. U pratnji svojih nastavnika, učenici O.Š. „Gornje Prekounje“ područna škola Ripač posjetili su nas Centar. Posjeta je protekla u igri i druženju sa djecom. Ovom prilikom su našem Centru uručili donaciju na kojo se ovim putem još jednom zahvaljujemo.

 

DECEMBAR

 

U mjesecu decembru smo imali najveći broj posjeta ,samim tim što je mjesec decembar-mjesec darivanja. Tim povodom posjetili su nas:

-Gimnazija Bosanska Krupa-Vijeće učenika sa profesorima i roditeljima,

-Hasan Omanović –Hako,

-Mk-stara Karabaja –Bihać,

-Topić Vezira sa sinom,

-Porodica Reiohlmair/Alijagić, Franjo Jurić,

-J.P. Vodovod Bihać,

-FIS Bihać,

-Džemal Prošić,

-Damir Hidić,

-PZU „Bpharm“ Bihać,

-Baručić Asim i Rasema,

-Udruženje za razvoj i izgradnju lokalnih kapaciteta-Elma Velić-Bešić,

-Ramiz Kovačević,

-Srednja mašinska škola-Bihać,

-Karalić Mehmed i Rifeta,

Svi gore navedeni su našu djecu obradovali novogodišnjim poklonima, te prehrambenim i higijenskim sredstvima neophodnim za normalno funkcionisanje Centra.

Ovim putem, djeca i osoblje Centra Duga se zahvaljuju svim dobrim ljudima koji su nas posjetili, i koji pokazuju svoju humanost prema najosjetljivijoj kategoriji stanovništva, odnosno –djeci. Još jednom veliko HVALA.

 

HUMANITARNA AKCIJA GOSP.SAMIRA MIDŽIĆA ZA DJECU DUGE

 

Vrijedna pomena, je akcija našeg sugrađanina gosp.Samira Midžića.Naime gosp.Samir Midžić je napisao knjigu pod nazivom „Nakupine riječi“,a potom je organizirao humanitarnu akciju pod geslom „Ako želiš znati koliko si dobar čovjek pomozi onom ko ti ne može uzvratiti-kupite knjigu i pokažite svoju humanost.Gosp Samir je organizirao promociju knjige u nekoliko gradova USK,a knjige se prodaju i van granica naše zemlje. Njegova knjiga nema cijenu ,nego svatko ko je zaiteresiran za kupovinu knjige dobije uplatnicu sa žiro-računom Centra Duga , te tako novčana sredstva od kupljene knjige idu direktno na račun Centra.

Ovim putem, djeca i osoblje Centra Duga se još jednom zahvaljuju gosp.Samiru na njegovoj humanitarnoj akciji, i želimo mu puno uspjeha u njegovoj budućnosti.

DODJELA PAKETIĆA NA GRADSKOM TRGU
Starija grupa djece našeg Centra je u pratnji teta,a na poziv Udruženja ABC iz Bihaća ,bila na dodjeli novog paketića.
Udruženje ABC IZ Bihaća ,je povodom decembra –mjeseca darivanja,organiziralo humanitarnu akciju pod nazivom „Decembarski dani Udruženja ABC“. Akcija je zamišljena na način da, građani Udruženju doniraju novogodišnje kutije i pakete namjenjene najmlađima.
Akcija „Kutija iznenađenja“ uspješno je privedena kraju i realizovana je na gradskom trgu u Bihaću, gdje su članovi udruženja sa volonterima podijelili prikupljene paketiće.Osim paketića, osmjeh na lica mališana izmamili su Mickey i Minie.

DOLAZAK DJEDA MRAZA
Kraj godine u našem Centru, obilježava se dolaskom Djeda Mraza. Kao i predhodnih godina,starija grupa djece je djedicu u crvenom odijelu radosno dočekala i pripremila program dobrodošlice.Uz prisustvo i djece iz mjesta Djed Mraz je podijelio paketiće, te zaželio svima Sretnu i uspješnu Novu 2017 godinu.