Likovna kolonija „Za djecu centra Duga“

Likovna kolonija „Za djecu centra Duga“ Kulen Vakuf je vremenom postala jedan od značajnijih kulturnih događaja ovoga tipa u BiH, a u kalendarima mnogih umjetnika posljednji vikend u maju je rezervisan za posjetu Kulen Vakufu.
Specifičnost i prepoznatljivost ove kolonije je u tome da umjetnici pored druženja, zajedničkog rada, razmjene iskustava i svega onoga što jedan ovakav događaj znaći  čine i značajnu humanitarnu gestu, jer poklanjajući svoje radove Centru Duga direktno pomažu nesmetan rad, lakše i sretnije djetinjstvo štićenika ovog centra za nezbrinutu djecu. Naime, prikupljeni radovi se prvo izlažu u  galerijama, a zatim se nude u prodaji na nekoliko aukcija i sav prikupljeni novac se uplaćuje na račun Centra za djecu Duga.
Prva kolonija je održana 17. maja 2002. godine, na Dan rijeke Une, a kao njen idejni tvorac biće zapamćen pokojni Boško Marjanović novinar i čuveni ekolog, tvorac Unskih smaragda. Od početka suorganizator događaja je JU Gradska galerija Bihać. Prvi put kolonija je imala lokalni karakter, učestvovalo je 19 umjetnika koji su poklonili 29 radova, tada je održana i prva aukcija radova na kojoj je prikupljeno 6 000 KM. Idućih godina broj učesnika se povećavao, a 2004. godine se uključuju umjetnici i van prostora USK-a koji su ostali veliki prijatelji kolonije. Uključenjem akademskog grafićara mr. Admira Mujkića u organizaciju došlo je do omasovljenja kolonije i osjetnog progresa u kvalitetu radova. Šireći se na taj način kolonija je stekla mnogo prijatelja i redovnih učesnika među umjetnicima širom BiH, među kojima treba istaći profesore i studente Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo i velik broj članova ULUBIH-a. U početku je od prikupljenih radova rađena jedna izložba u Gradskoj galeriji u Bihaću i jedna aukcija, a sada, zbog većeg odziva, se rade i izložbe u drugim gradovima BiH ali i van granica BiH. Također, povećan je i broj aukcija. Sve ovo je doprinijelo širenju kolonije u smislu broja i kvaliteta učesnika, tako da je na XII. koloniji 2013. godine bilo 117 učesnika, a prikupljeno je 154 rada, te je prodajom obezbijeđen značajan dio sredstava za Centar Dugu u Kulen Vakufu.
A za proteklih 12 godina prikupili smo ukupno — radova doniranih od strane  većeg broja umjetnika raznih profila.
Od 2010 godine kolonija je poprimila i značajniji međunarodni karakter, okupljajući veći broj umjetnika iz regiona ali i ostatka Europe. Evidentan je konstantan i kontinuiran progres u organizaciji, broju učesnika, kvalitetu radova, a samim tim i komercijalnom tj. finansijskom uspjehu kolonije za djecu Centra Duga, pa se stoga može opravdano očekivati da će veoma brzo ovaj događaj biti svrstan među vodeće likovne manifestacije u BiH ali i šire.

Više informacija vezanih za koloniju:

– Pristupiti bazi podataka likovnih kolonija možete ovdje